Hoe kun je als ouder gebarentaal leren?

Gebarentaal is een taal als alle andere talen. Of beter gezegd: Nederlandse Gebarentaal (NGT) is een taal als alle andere talen. Uiteindelijk kun je die alleen maar leren door hem te gebruiken, en daarvoor is het belangrijk om veel met ‘sprekers’ van de taal om te gaan. Maar je kunt natuurlijk wel een begin maken door een cursus te volgen. Er zijn cursussen voor algemeen belangstellenden (AB), speciale oudermodules (OM), maar ook allerlei andere cursussen – ook online.

Let bij het kiezen van een cursus gebarentaal op het verschil tussen NGT en “NmG”, Nederlands met Gebaren. Het laatste is geen taal, maar een methode om NGT-gebaren te combineren met gesproken Nederlands. Makkelijker om te leren, maar niet zo rijk en expressief als NGT – en daardoor lastiger te begrijpen voor uw kind, als dat nog niet heel goed Nederlands begrijpt of niet goed spraak kan verstaan.

Verder is er op internet heel veel NGT te zien waar je van kunt leren, vaak ondertiteld of met een voice-over van een tolk. Zoek in YouTube maar eens op ‘gebarentaal’: het meeste dat je dan tegenkomt, is NGT (maar je zult ook Vlaamse Gebarentaal, VGT, tegenkomen). Ook zijn er veel DVD’s gemaakt met bv. verhaaltjes of zelfs hele theatervoorstellingen in gebarentaal, zoals die van Lotte & Max, of de video’s (meestal met voice-over of ondertiteling) die de Gebarenwinkel in Den Haag of het Gebarencentrum in Amersfoort verkopen.

Elders online:

  • Gebarentaal voor iedereen, een van de vele bedrijfjes die gebarencursussen aanbieden.
  • Het archief van het Handtheater: 25 jaar doventheater in beeld, met veel voorstellingen en verhalen voor kinderen zoals Kikker is verliefd.
  • DoofCentraal: Tweewekelijkse uitzending met de hoogtepunten uit het nieuws van de week. Volledig in de Nederlandse Gebarentaal.
  • In het Corpus Nederlandse Gebarentaal staan gesprekken en verhalen van 92 dove volwassenen. Slechts een klein deel van de ruim 2000 filmpjes heeft een voice-over van een tolk.